Vprašanje:

Zaradi požara v naravi so gasilci dostopili po ozki poti in jo z tovornjaki poškodovali. Na koga naslovim odškodninski zahtevek?
 

Odgovor:

Glede na 43. člen Zakona o gasilstvu (ZGas) stroške intervencije (če tega drugače ne določa ta člen), ki izhajajo iz nalog gasilstva v skladu s tem zakonom, krije občina. Najprej se lahko obrnete na pristojno enoto Inšpektorata za delo, ter podate prijavo.

31. člen Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami določa, da sta za škodo povzročeno tretjim osebam namenoma ali zaradi velike malomarnosti pri izvajanju dejavnosti zaščite, reševanja in pomoči ter pri usposabljanju in drugih službenih opravilih, ki so povezana z varstvom pred naravnimi in drugimi nesrečami odgovorni država in lokalna skupnost.

V prvem koraku tako predlagamo, da odškodninski zahtevek naslovite na svojo lokalno skupnost, oz. občino. 

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!