Vprašanje:

Imam 54 let. Sem invalidsko upokojena za 4 ure. Prejemam 286,00 EUR invalidnine. Sem upravičena do varstvenega dodatka? 
 

Odgovor:

Pogoj za dodelitev varstvenega dodatka:

  • državljanstvo Republike Slovenije in stalno prebivališče v Republiki Sloveniji ter
  • tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje in stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.

Oseba mora biti trajno nezaposljiva ali trajno nezmožna za delo ali starejša od 63 let (ženske) oziroma od 65 let (moški).

Oseba mora biti upravičena do denarne socialne pomoči oziroma bi do nje lahko bila upravičena ali katerih lastni dohodek presega višino njihovega minimalnega dohodka , ugotovljenega na način, kot velja za ugotavljanje upravičenosti do denarne socialne pomoči in zaradi tega niso upravičene do denarne socialne pomoči, ne presega pa višine njenega minimalnega dohodka.

Ali ste upravičeni do konkretne pravice, lahko preverite tu: VPOGLED V PODATKE O PRAVICAH IZ JAVNIH SREDSTEV, oz naslovite vlogo na svoj CSD.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!