Vprašanje:

Vdovec dobi vdovsko pokojnino po umrli ženi, če je sam še zaposlen, ima 55 let in otroka ki sta ga preživljala oba?
 

Odgovor:

Pogoj vdove oz. vdovca za prejemanje vdovske pokojnine je, da

  • je dopolnil 55 let starosti oz.

ne glede na starost, če:

  • je bil do smrti zavarovanca ali uživalca pravic popolnoma nezmožen za delo ali je to postal v enem letu po njeni smrti ali
  • ji/mu je po smrti zavarovanca ali uživalca pravic ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine, vdova oziroma vdovec pa jih je dolžn preživljati. V primeru, da je v času trajanja na ta način pridobljene pravice do vdovske pokojnine postal popolnoma nezmožen za delo, obdrži pravico do pokojnine toliko časa, dokler je podana takšna nezmožnost.

V kolikor so pogoji za izplačilo vdovske pokojnine izpolnjeni, pa se vdovska pokojnina izplačuje od prvega naslednjega dne po prenehanju zavarovanja iz naslova sklenjenega delovnega razmerja, torej ne dokler ste zaposleni.

Vsekako predlagamo, da se obrnete neposredno na svojo enoto ZPIZ-a, ter preverite kakšne pravice vam pripadajo in kaj je za vas najbolj ugodno.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!