Vprašanje:

Bil sem v osebnem stečaju, ki je bil zaključen leta 2013. Obveznosti so se odpustile. Zakaj ne morem dobiti kredita?

Odgovor:

Najprej moramo pojasniti, da imajo banke dostop do sistema Sisbon. V tem sistemu so nevedeni podatki fizičnih oseb o njihovem finančnem stanju. Tam je tudi (še 4 leta po zaključenem osebnem stečaju) zavedeno, da ste bili v osebnem stečaju.

Za banko ste tako preveč rizičen posilojemalec. Če Vas ocenijo kot takega, Vam kredita ne bodo odobrili, kar je njihova pravica. Tudi Vi imate pravico da bi (ali da ne bi) komu posodili denar, pri čemer bi presojali ali boste denar dejansko dobili vrnjen ali ne.

Na žalost Vas banke kot osebo, ki je bila v osebnem stečaju vidijo kot zelo rizično osebo, pri kateri je tveganje, da denarja ne boste vrnili preveliko (ker se je to že zgodilo pri Vaših starih dolžnikih, za katere so Vam dolgove v osebnem stečaju odpustili).

Za več priporočamo branje spodnjih člankov:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!