Vprašanje:

Sem v osebnem stečaju. Imam dva vzdrževana družinska člana. Mi lahko rubijo celoten regres?
 

Odgovor:

Dolžnikovi denarni prejemki v osebnem stečaju, ki se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, štejejo za dohodek iz delovnega razmerja, kamor sodi tudi regres za letni dopust, ter na odškodnina iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti se rubijo, do dveh tretjin prejemkov, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 76 % minimalne plače, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

V stečajno maso tako spadajo dohodki iz delovnega razmerja, kamor po 37. členu Zakona o dohodnini sodi tudi regres za letni dopust. V mesecu izplačila se tako regres, skupaj z ostalimi prihodki iz delovnega razmerja (plača, povračilo za prehrano in potne stroške), rubi do omenjene omejitve. Celoten regres se tako rubi, v kolikor navedeno omejitev dosegate oz. presegate že z ostalimi prehodki iz delovnega razmerja.

V kolikor bi želeli, lahko na sodišče vložite predlog, da se iz stečajne mase regres izloči, čeprav gre opozoriti, da same zakonske podlage za izvzem regresa kot takšnega, iz stečajne mase ni.

e-obrazec - Predlog dolžnika v osebnem stečaju, za izločitev povračil stroškov v zvezi z delom in regresa iz stečajne mase

V kolikor sodišče pri omejitvi prihodka iz delovnega razmerja, ki je izvzet iz stečajne mase, ne upošteva višje omejitve zaradi preživljanja družinskega člana, na sodišče vložite predlog in predlagajte dvig zneska, ki je iz stečajne mase izvzet.

e-obrazec - Predlog dolžnika v osebnem stečaju, za dvig prejemka, ki je izvzet iz stečajne mase

Za več priporočamo branje spodnjih člankov:

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Glavne novosti na področju osebnega stečaja

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!