Vprašanje:

Sem v osebnem stečaju. Prejemam minimalno plačo. Mi pripada regres, saj dodatka za enega otroka ne dobim?
 

Odgovor:

Dolžnikovi denarni prejemki v osebnem stečaju, ki se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, štejejo za dohodek iz delovnega razmerja, kamor sodi tudi regres za letni dopust, ter na odškodnina iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti se rubijo, do dveh tretjin prejemkov, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 76 % minimalne plače, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

V stečajno maso tako spadajo dohodki iz delovnega razmerja, kamor po 37. členu Zakona o dohodnini sodi tudi regres za letni dopust. V mesecu izplačila se tako regres, skupaj z ostalimi prihodki iz delovnega razmerja (plača, povračilo za prehrano in potne stroške), rubi do omenjene omejitve.

V kolikor bi želeli, pa lahko na sodišče vložite predlog, da se iz stečajne mase regres izloči.

e-obrazec - Predlog dolžnika v osebnem stečaju, za izločitev povračil stroškov v zvezi z delom in regresa iz stečajne mase

Kar se tiče dviga omejitve prihodka, ki je izvzet iz stečajne mase, zaradi preživljanja družinskega člana, pa prav tako predlagamo, da na sodišče vložite predlog in predlagate dvig zneska, ki je iz stečajne mase izvzet.

e-obrazec - Predlog dolžnika v osebnem stečaju, za dvig prejemka, ki je izvzet iz stečajne mase

Za več priporočamo branje spodnjih člankov:

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Glavne novosti na področju osebnega stečaja

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!