Vprašanje:

Se znesek za vzdrževane člane deli na polovico v osebnem stečaju, če imava z partnerjem oba zaposlitev?
 

Odgovor:

Na podlagi 389. člen Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju se za omejitev zneska prejemkov, ki spadajo v stečajno maso v postopku osebnega stečaja, uporablja 102. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju.

Prihodek iz delovnega razmerja se lahko zarubi do največ 2/3, pri čemer mora dolžniku na računu ostati najmanj znesek v višini 76 % minimalne plače, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

Omejitev, ki predstavlja 76% minimalne plače od 1.1.2019 znaša 673,84 EUR. Dodatni znesek zaradi preživljanja vsakega otroka znaša 231,72 EUR. 

Dejstvo, da sta oba starša zaposena ni pomembno. Niti ne bi bilo pomembno, če bi bila oba starša v postopku osebnega stečaja. Za oba bi v tem primeru veljala polna omejitev rubeža prhodka.

e-obrazec - Predlog dolžnika v osebnem stečaju, za dvig prejemka, ki je izvzet iz stečajne mase

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Nova minimalna plača po 1.1.2019

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!