Vprašanje:

Kako naj izplačam dediščino osebi, ki je v osebnem stečaju? Gotovina ne pride v poštev.

 

Odgovor:

Podedovana zapuščina (bodisi pred ali med postopkom osebnega stečaja) spada v stečajno maso v celoti. Torej se ne morete "izogniti" nakazilu, kjer omenjena sredstva ne bi postala del stečajne mase.

V kolikor bi dolžnik ta sredstva "skril" pred upniki, bi to pomenilo dejanje zaradi katerega ni mogoč odpust obveznosti po zaključku postopka osebnega stečaja, novega predloga za odpust obveznosti pa dolžnik ne bi mogel podati še 10 let po zavrnitvi predloga za odpust obveznosti.

Možno pa je poplačilo dolžnikov in stroškov postopka, ter umik predloga za odpust obveznosti in ustavitev postopka osebnega stečaja. V tem primeru dolžnik ponovno prosto razpolaga s svojim premoženjem.

e-obrazec - Umik predloga za odpust obveznosti in končanje osebnega stečaja

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj lahko upnik ugovarja zoper odpust dolgov?

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!