Vprašanje:

Dobiš sredstva za preživljanje otroka pri plači ali kdo ti to nakaže? Sem v osebnem stečaju in prejemam samo 640 EUR.
 

Odgovor:

Predvidevamo, da omejitve prejemkov v postopku osebnega stečaja ne razumete povsem.

Omejitev za preživljanja družinskega člana, denimo otroka, ne predstavlja dodatnega zneska, ki bi ga prejeli za preživljanje, ampak predstavlja dvig omejitve, ki je, v kolikor preživljate družinskega člana, ki ste ga dolžni preživljati, višja kot pa le minimalna plača.

Glede na 389. člen Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju in 102. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju, se rubež plače dolžnika opravi tako, da se zarubi do največ 2/3 plače, pri čemer mora dolžniku na računu ostati najmanj znesek v višini 76 % zneska minimalne plače.

Če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

V kolikor tako denimo prihodki iz delovnega razmerja mesečno znašajo 1.000,00 EUR, to pomeni, da se vam le-ti zarubijo do višine 640,52 EUR, v koliko preživljate otroka, pa do višine 866,64 EUR. 

V kolikor prihodki iz delovnega razmerja tega zneska ne dosegajo, ga seveda ne dobite dodatno izplačanega.

Vsekakor pa, v kolikor se pri rubežu prihodkov preživljanje otrok ne upošteva, da na sodišče vložite predlog za dvig omejitve in upoštevanje omejitve rubeža plače.

e-obrazec - Predlog dolžnika v osebnem stečaju, za dvig prejemka, ki je izvzet iz stečajne mase

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!