Vprašanje:

Lahko sklenem nezgodno zavarovanje, če sem v osebnem stečaju in kaj se zgodi z odškodnino, ki se mi nakaže na račun?
 

Odgovor:

Z začetkom postopka osebnega stečaja se poslovna sposobnost stečajnega dolžnika omeji tako, da ne more sklepati pogodb in opravljati drugih pravnih poslov ali dejanj, katerih predmet je razpolaganje z njegovim premoženjem, ki spada v stečajno maso.

Kljub temu, da v tem primeru pri sklenitvi tovrstnega zavarovanja ne bo šlo za takšen posel, kljub temu predlagamo, da pred sklenitvijo pogodbe, pridobite soglasje stečajnega upravitelja in sodišča, ki vodi postopek.

Kar se tiče morebitne odškodnine. Pri osebnem stečaju so iz izvršbe izvzeti prejemki, ki so izvzeti tudi iz izvršbe po 101. členu Zakona o izvršbi in zavarovanju.

Tako so iz stečajne mase izvzeti tudi prejemki iz naslova odškodnine zaradi telesne poškodbe po predpisih o invalidskem zavarovanju.

V kolikor gre za drugačno odškodnino (kot bi predvidoma šlo tudi v tem primeru), postane takšna odškodnina del stečajne mase.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!