Vprašanje:

Kako je z računom v osebnem stečaju, če imaš odobren izreden limit, ki je nepoplačan. Lahko dvignem minimalno plačo?
 

Odgovor:

V kolikor je terjatev nastala pred pričetkom postopka osebnega stečaja, se upošteva kot terjatev v postopku osebnega stečaja in se poplačuje v okviru stečajne mase.

V kolikor bi banka transakcijski račun zaprla, ga lahko odprete na drugi banki, za kar pa bi potrebovali soglasje stečajnega sodišča.

Glede plače. Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju določa, da se za omejitev zneska prejemkov, ki spadajo v stečajno maso v postopku osebnega stečaja, uporablja 102. člen ZIZ.

Ta določa omejitev plače, ki ni predmet rubeža, na 76% zneska bruto minimalne plače. 

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!