Vprašanje:

Koliko mi ostane od plače, če imam mladoletnega otroka pri osebnem stečaju?
 

Odgovor:

Kot določa 389. člen Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju se za omejitev zneska prejemkov, ki spadajo v stečajno maso v postopku osebnega stečaja, uporablja 102. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju.

102. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju določa, da se rubež plače dolžnika opravi tako, da se zarubi do največ 2/3 plače, pri čemer mora dolžniku na računu ostati najmanj znesek v višini 76 % zneska minimalne plače.

Če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

Znesek 76% minimalne plače trenutno znaša 640,52 EUR.

Če preživljate še otroka, se ta omejitev dvigne še za dodatnih 226,12 EUR. 

Preživljanje otroka navedite že v predlogu za pričetek osebnega stečaja. V kolikor pa se le-ta ne bi upošteval, pa lahko dvig prihodka predlagate tudi kasneje s predlogom sodišču.

e-obrazec - Predlog za osebni stečaj in odpust obveznosti

e-obrazec - Predlog dolžnika v osebnem stečaju, za dvig prejemka, ki je izvzet iz stečajne mase

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!