Vprašanje:

Osebni stečaj do države končan brez odpusta. Kdaj bom prost vseh dolgov?

Odgovor:

Kolikor razumemo, ste bili v osebnem stečaju, glavni upnik pa je država. Seveda bi bilo koristno vedeti, za kakšne dolgove gre in ali je šlo za zavrnitev odpusta obveznosti, ali odpusta obveznosti sploh niste predlagali, ali pa je do odpusta obveznosti prišlo, vendar pa odpust ni vplival na te konkretne dolgove.

V načelu velja, da davčni dolg preneha v 10. letih. Po 126. členu Zakona o davčnem postopku davčna obveznost preneha, ko poteče deset let od dneva, ko je prvič začelo teči, razen če je bilo zastaranje pravice do izterjave zadržano. V tem primeru se čas zadržanja ne šteje v čas zastaralnega roka. 

V Vašem primeru bi tako davčna obveznost morala prenehati po 10. letih + času, ko ste bili v osebnem stečaju.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!