Vprašanje:

Ali ne-prijava terjatve v osebnem stečaju pomeni izgubo pravice do izterjave po končanju postopka (brez odpusta)?
 

Odgovor:

Načeloma je odgovor ne. Čeprav Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju določa, da morajo upniki v stečajnem postopku prijaviti vse svoje terjatve do stečajnega dolžnika, pa se za postopek osebnega stečaja ne uporablja določba, ki določa, da če upnik zamudi rok za prijavo terjatve, njegova terjatev v razmerju do stečajnega dolžnika preneha.

e-obrazec - Prijava terjatev v osebnem stečaju 

S sklepom o končanju postopka osebnega stečaja sodišče odloči, katere terjatve upnikov, ki so bile prijavljene v postopku osebnega stečaja, so priznane, in o znesku teh terjatev, ki v postopku osebnega stečaja ni bil plačan, ter naloži stečajnemu dolžniku, da jih poplača.

Pravnomočni sklep o končanju postopka osebnega stečaja je izvršilni naslov za izterjavo neplačanih priznanih terjatev.

Pri tem pa Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ne določa, da upniki terjatev, ki jih ne prijavijo, ne morejo terjati zoper dolžnika, ko se postopek osebnega stečaja zaključi.

Pri tem ga lahko terjajo le na podlagi svoje originalne listine oz. podlage, ne pa tudi na podlagi pravnomočnega sklepa o končanju osebnega stečaja, saj njihova terjatev v sklepu ni navedena.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Kako izterjati neplačnike in kakšen je postopek izvršbe?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!