Vprašanje:

Moj osebni stečaj poteče oktobra 2018. Imamo, kot mlada družina, pravico do stanovanjskega kredita? Smo 4 člani.
 
 

Odgovor:

Z začetkom postopka osebnega stečaja se poslovna sposobnost stečajnega dolžnika omeji tako, da:

1. ne more sklepati pogodb in opravljati drugih pravnih poslov ali dejanj, katerih predmet je razpolaganje z njegovim premoženjem, ki spada v stečajno maso,

2. brez soglasja sodišča ne more:

  • najeti kredita ali posojila ali dati poroštva,
  • odpreti novega transakcijskega ali drugega denarnega računa,
  • se odpovedati dediščini ali drugim premoženjskim pravicam.

Ta omejitev velja za dolžnika v osebnem stečaju, ne pa tudi za vašega partnerja / partnerko. Vi bi, v kolikor bi lahko kredit izplačevali, kljub omejitvam prihodkov v stečajnem postopku, s strani sodišča, za najem kredita potrebovali soglasje sodišča. Vaš partner, oz. partnerka, tega soglasja ne potrebuje.

Morate pa vedeti, da stanovanjski kredit ni vaša pravica, četudi si s tem rešujete stanovanjski problem. Ali boste kredit pridobili, je odvisno od politike in odobritve posla s strani banke, ki za sklenitev in odobritev posla postavi pogoje in zahteva določena zavarovanja.

Glede tega morate vedeti, da banke, za vpogled v finančno situacijo in podatke posameznika uporabljajo sistem Sisbon. V tem sistemu so navedeni podatki fizičnih oseb o njihovem finančnem stanju. Med te podatke spadajo tudi izvršbe in osebni stečaj, podatki pa se hranijo še 4 leta po zaključenem postopku.

Kljub temu predlagamo, da preverite možnosti pri svojem stečajnem upravitelju, ter skupaj s partnerjem oz. partnerko preverite možnosti, ki jih imata pri izbranih bankah.

Za več priporočamo branje spodnjih člankov:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!