Vprašanje:

Grem v osebni stečaj. Imam enega vzdrževanega člana. Plače s potnimi dobim na trr 550 EUR. Mi bodo regres v celoti zarubili?
 

Odgovor:

Iz stečajne mase so v postopku osebnega stečaja izvzeti prejemki, ki so izvzeti iz izvršbe po 101. členu  ZIZZa omejitev zneska prejemkov, ki spadajo v stečajno maso v postopku osebnega stečaja, se uporablja 102. člen ZIZ.

Dolžnikovi denarni prejemki v osebnem stečaju, ki se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, štejejo za dohodek iz delovnega razmerja, ter na odškodnina iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti rubijo, do dveh tretjin prejemkov, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 76 % minimalne plače, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

76% zneska minimalne plače trenutno znaša 611,76 EUR. Kar se tiče vzdrževanega družinskega člana, je dodatni znesek 226,12 EUR za prvega otroka. Skupno v vašem primeru torej 837,88 EUR.

Seveda je pomembno, da je družinski član pri tej omejitvi v postopku upoštevan. V kolikor ni, morate na sodišče, ki vodi postopek, vložiti ustrezen predlog.

e-obrazec - Predlog dolžnika v osebnem stečaju, za izločitev povračil stroškov v zvezi z delom in regresa iz stečajne mase

V stečajno maso tako spadajo dohodki iz delovnega razmerja, kamor po 37. členu Zakona o dohodnini, nad zgornjim zneskom.

V kolikor bi želeli, pa lahko na sodišče vložite predlog, da se iz stečajne mase izloči celoten regres.

e-obrazec - Predlog dolžnika v osebnem stečaju, za izločitev povračil stroškov v zvezi z delom in regresa iz stečajne mase

Za več priporočamo branje spodnjih člankov:

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Glavne novosti na področju osebnega stečaja

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!