Vprašanje:

Osebni stečaj delodajalca v času, ko sem na bolniški. Lahko dobim odpoved oz. če ne, kdo mi poplača bolniško oz. plačo?
 

Odgovor:

Z začetkom osebnega stečaja nad podjetnikom ali zasebnikom stečajnemu dolžniku preneha status podjetnika ali zasebnika in s tem dnem ne glede na datum izbrisa iz registra prenehajo tudi vsa obvezna socialna zavarovanja, v katera je bil stečajni dolžnik vključen na podlagi statusa podjetnika ali zasebnika.

V kolikor ne bo stečajni dolžnik (delodajalec) po začetku postopka osebnega stečaja začel znova poslovati kot podjetnik ali zasebnik, (za kar mora sodišče podati soglasje) bo vaše delovno razmerje pri delodajalcu prenehalo z redno odpovedjo, ki jo bo podal stečajni upravitelj.

Ker gre za odpoved v primeru uvedbe postopka za prenehanje delodajalca, ne velja varstvo po 116. členu Zakona o delovnih razmerjih  in tako delovno razmerje preneha po poteku odpovednega roka.

Nadomestilo plače med začasno zadržanostjo od dela vam pripada še za največ 30 dni po prenehanju delovnega razmerja. Če je zadržanost od dela posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, vam pripada nadomestilo tudi po prenehanju delovnega razmerja, in sicer dokler ne boste spet zmožni za delo.

Terjatve, ki jih imate do delodajalca, prijavite v stečajno maso. Prijaviti vam ni potrebno:

  • plač in nadomestila plač delavcem, katerih delo zaradi začetka stečajnega postopka postane nepotrebno, za obdobje od začetka stečajnega postopka do poteka odpovednega roka,
  • odpravnine delavcem, ki jim je upravitelj odpovedal pogodbo o zaposlitvi, ker je njihovo delo zaradi začetka stečajnega postopka ali med postopkom postalo nepotrebno,
  • davki in prispevki, ki jih mora izplačevalec obračunati ali plačati hkrati z izplačili iz prejšnjih alinej.

e-obrazci - Prijave terjatev

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Terjatve upnikov v stečaju - Katere terjatve poznamo, kakšne so razlike med njimi in kako jih prijaviti v stečajno maso?

Informiran.si - Kakšni so odpovedni roki pri prekinitvi pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Kdaj in v kolikšnem znesku je delavec upravičen do odpravnine?

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!