Vprašanje:

Koliko časa po končanem stečaju ne smeš imeti napisanega premoženja nase? Kdaj lahko prodaš delež dediščine?
 

Odgovor:

Zakon glede tega ne postavlja omejitev. dolžnik lahko po zaključku osebnega stečaja ponovno pridobiva in razpolaga s premoženjem.

To pomeni, da lahko po zaključku osebnega stečaja ponovno normalno dedujete in tudi prodate to premoženje.

Pri tem je seveda govora o premoženju, ki ga dolžnik pridobi po zaključku osebnega stečaja oz. se v postopku osebnega stečaja ni unovčilo, niti ga ni sprejel noben od upnikov, ter je tako ostal dolžniku.

V kolikor gre za premoženje, ki ga je dolžnik tekom postopka osebnega stečaja "skrival" pa je potrebno omeniti, da lahko vsak upnik, za terjatev katerega je učinkoval pravnomočni sklep o odpustu obveznosti, s tožbo od sodišča zahteva, da razveljavi odpust obveznosti, o katerem je odločilo s tem sklepom, če je dolžnik s prikrivanjem ali lažnim prikazovanjem podatkov o svojem premoženjskem položaju ali z drugačno prevaro dosegel izdajo sklepa o odpustu obveznosti.

Takšno tožbo je treba vložiti v treh letih po pravnomočnosti sklepa o odpustu obveznosti.

Če se po končanju postopka najde premoženje, ki ga je dolžnik pridobil do pravnomočnosti sklepa o odpustu obveznosti, lahko upnik, za terjatev katerega učinkuje pravnomočni sklep o odpustu obveznosti, predlaga začetek postopka osebnega stečaja nad pozneje najdenim premoženjem. V tem primeru se šteje, da ta predlog vključuje tudi zahtevek za razveljavitev odpusta obveznosti.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Kdaj lahko upnik ugovarja zoper odpust dolgov?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!