Vprašanje:

Koliko časa po končanem stečaju ne smeš imeti napisanega premoženja nase? Kdaj lahko prodaš delež dediščine?
 

Odgovor:

Zakon glede tega ne postavlja omejitev. dolžnik lahko po zaključku osebnega stečaja ponovno pridobiva in razpolaga s premoženjem.

To pomeni, da lahko po zaključku osebnega stečaja ponovno normalno dedujete in tudi prodate to premoženje.

Pri tem je seveda govora o premoženju, ki ga dolžnik pridobi po zaključku osebnega stečaja oz. se v postopku osebnega stečaja ni unovčilo, niti ga ni sprejel noben od upnikov, ter je tako ostal dolžniku.

V kolikor gre za premoženje, ki ga je dolžnik tekom postopka osebnega stečaja "skrival" pa je potrebno omeniti, da lahko vsak upnik, za terjatev katerega je učinkoval pravnomočni sklep o odpustu obveznosti, s tožbo od sodišča zahteva, da razveljavi odpust obveznosti, o katerem je odločilo s tem sklepom, če je dolžnik s prikrivanjem ali lažnim prikazovanjem podatkov o svojem premoženjskem položaju ali z drugačno prevaro dosegel izdajo sklepa o odpustu obveznosti.

Takšno tožbo je treba vložiti v treh letih po pravnomočnosti sklepa o odpustu obveznosti.

Če se po končanju postopka najde premoženje, ki ga je dolžnik pridobil do pravnomočnosti sklepa o odpustu obveznosti, lahko upnik, za terjatev katerega učinkuje pravnomočni sklep o odpustu obveznosti, predlaga začetek postopka osebnega stečaja nad pozneje najdenim premoženjem. V tem primeru se šteje, da ta predlog vključuje tudi zahtevek za razveljavitev odpusta obveznosti.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Kdaj lahko upnik ugovarja zoper odpust dolgov?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!