Vprašanje:

Fanta bi povabila živet k meni, vendar je začel osebni stečaj. Lahko moje imetje pade s tem v njegovo stečajno maso? 
 

Odgovor:

Ne.

V stečajno maso fanta spada fantovo premoženje.

Eventuelno bi lahko stečajni upravitelj zahteval, da se v stečajno premoženje umesti fantov del skupnega premoženja. V to premoženje spada vse premoženje, ki sta ga in ga bosta v času zveze ustvarila z delom.

Torej ne premoženje, ki sta ga imela že pred zvezo, niti ne premoženje, ki ga (kadarkoli) podedujeta ali dobita kot darilo.

Vsekakor predlagamo, da shranjujete račune o nakupu in jasno razmejita, kaj je vaše osebno premoženje, vsaj dokler postopek ni končan. Je pa zahteva po umestitvi dela skupnega premoženja v stečajno maso relativno redka in zaradi relativne zahtevnosti postopka in dokazovanja pride v poštev, ko gre za premoženje večje vrednosti (nepremičnine, dražje premičnine, ipd.).

Za več priporočamo branje spodnjih člankov:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!