Vprašanje:

Fanta bi povabila živet k meni, vendar je začel osebni stečaj. Lahko moje imetje pade s tem v njegovo stečajno maso? 
 

Odgovor:

Ne.

V stečajno maso fanta spada fantovo premoženje.

Eventuelno bi lahko stečajni upravitelj zahteval, da se v stečajno premoženje umesti fantov del skupnega premoženja. V to premoženje spada vse premoženje, ki sta ga in ga bosta v času zveze ustvarila z delom.

Torej ne premoženje, ki sta ga imela že pred zvezo, niti ne premoženje, ki ga (kadarkoli) podedujeta ali dobita kot darilo.

Vsekakor predlagamo, da shranjujete račune o nakupu in jasno razmejita, kaj je vaše osebno premoženje, vsaj dokler postopek ni končan. Je pa zahteva po umestitvi dela skupnega premoženja v stečajno maso relativno redka in zaradi relativne zahtevnosti postopka in dokazovanja pride v poštev, ko gre za premoženje večje vrednosti (nepremičnine, dražje premičnine, ipd.).

Za več priporočamo branje spodnjih člankov:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!