Vprašanje:

Maja 2017 imam oklican osebni stečaj. Samohranilec, preživljam otroka, ki se šola. Gre v stečajno maso vračilo dohodnine za 2016?
 

Odgovor:

Da, vračilo dohodnine je prihodek, ki ga pridobite tekom postopka osebnega stečaja in je del stečajne mase.

Pri vračilu preveč plačane dohodnine ge v bistvu za prihodek iz delovnega razmerja, ki je bil odtegnjen v prevelikem znesku, torej bi ga morali prejeti skupaj s plačo (če ne bi bil odtegnjen kot dohodnina ob obračunu plače).

V osebnem stečaju se prihodki iz delovnega razmerja rubijo do višine 76% zneska bruto minimalne plače, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa še dodaten znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik.

Preostanek prihodka pa je del stečajne mase.

Za več priporočamo branje spodnjih člankov:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!