Vprašanje:

Gre vračilo dohodnine pri osebnem stečaju v stečajno maso?
 

Odgovor:

Da. Pri vračilu preveč plačane dohodnine ge v bistvu za prihodek iz delovnega razmerja, ki je bil odtegnjen v prevelikem znesku, torej bi ga morali prejeti skupaj s plačo (če ne bi bil odtegnjen kot dohodnina ob obračunu plače).

V osebnem stečaju se prihodki iz delovnega razmerja rubijo do višine 76% zneska bruto minimalne plače, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa še dodaten znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik.

Preostanek prihodka pa je del stečajne mase.

Za več priporočamo branje spodnjih člankov:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!