Vprašanje:

Zanima me, če prepišem oz. podarim stanovanje na drugo osebo (sin ali punca od sina), kakšen je strošek pri vpisu v zemljiško knjigo?
 

Odgovor:

Pri prepisu nepremičnine je potrebno upoštevati celotne stroške prepisa.

Najprej boste rabili darilno pogodbo. Ena izmed bolj ugodnih možnosti je izdelava preko e-obrazca, kjer je cena izdelave 39,89 EUR.

e-obrazec najdete tu: Darilna pogodba za nepremičnino.

 

Sin (ali njegova zunajzakonska partnerka) sta opravičena plačila davka na dediščine in darila.

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

 

Pogodbo je potrebno overiti pri notarju (seznam notarjev). Norat lahko poskrbi tudi za vpis nepremičnine v zemljiško knjigo. Ceno teh storitev lahko preverite pri posameznemu notarju.

Če nov lastnik poda vpis v zemljiško knjigo sam (pri čemer je vseeno potrebna overitev pogodbe), plača zapisnik na sodišču, ki znaša 1/2 sodne takse.

Sodna taksa se plača v vsakem primeru, odvisna pa je od vrednosti nepremičnine (Sodne takse za vpis v zemljiško knjigo)

 

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kako poteka vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011?

 

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!