Vprašanje:

Ali je nepremičnina ki ni vpisana v zemljiško knjigo dejansko tvoja ali mora biti vpisana v zemljiško knjigo...
 

Odgovor:

Za pridobitev lastninske pravice na podlagi pravnega posla se na podlagi 49. člena Stvarnopravnega zakonika zahteva vpis v zemljiško knjigo.

Šele z vknjižbo torej preide lastninska pravica od prodajalca na kupca nepremičnine. V fazi, ko je prodajna pogodba sklenjena, pa obstoji le zavezovalni pravni posel za prodajalca in kupca, da izvršita kar sta se dogovorila.

Dokler torej v novi lastnik ni vpisan kot lastnik nepremičnine v zemljiško knjigo, ni lastnik te nepremičnine.


MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!