Vprašanje:

Oče je lastnik 3/4 hiše v kateri živimo 30 let. Njegov stric je dedič in lastnik 1/4 hiše in želi na silo prodati delež.
 

Odgovor:

Solastnik ima pravico imeti stvar v posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu idealnemu deležu, ne da bi s tem kršil pravice drugih solastnikov.

Stric ima tako pravico uporabljati hišo skladno s svojim deleže. Lahko jo tudi proda, pri tem pa mora upoštevati predkupno pravico ostalih očeta.

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

V kolikor bi se tako dogovorili, lahko solastniki nepremičnino prodajo skupaj, kot celoto.

V kolikor prodaja le enega lastniškega deleža ni mogoča in se solastniki o delitvi ne morejo sporazumeti, lahko stric zahteva delitev nepremičnine na sodišču v nepravdnem postopku. Solastnik ima vedno pravico zahtevati delitev stvari, razen v neprimernem času. 

O delitvi nepremičnine bo odločilo sodišče, ki lahko odloči, da se nepremičnina razdeli v naravi, da celotno nepremičnino prevzame eden od solastnikov in druge solastnike izplača, ali da se nepremičnina proda na dražbi in kupnina razdeli med solastnike.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kako prodati oz. kupiti kmetijsko zemljišče?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!