Vprašanje:

Kupila sem stanovanje v pritličju, imam predpogodbo in položeno aro za zemljo. Je res da lahko kdo drug kupi to zemljo, pa mu nič ne morem?
 

Odgovor:

Predpogodba je pogodba, s katero se prevzema obveznost, da bo kasneje sklenjena glavna pogodba. Obveznost sklenitve glavne pogodbe se na podlagi predpogodbe lahko zahteva še šest mesecev od izteka roka, določenega v predpogodbi. Če ta rok ni določen, pa se šest mesecev šteje od dneva, ko bi glede na okoliščine glavna pogodba morala biti sklenjena.

Če predpogodba vsebuje vse bistvene vsebine, ki naj bi jih vsebovala tudi pogodba, je zavezujoča in lahko zahtevate sklenitev pogodbe tudi preko sodišča. Razen če so se okoliščine od njene sklenitve toliko spremenile, da niti ne bi bila sklenjena, če bi bile okoliščine takrat takšne (33. člen OZ).

Prav tako lahko na podlagi plačane are zahtevate bodisi izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, bodisi povrnitev škode in vrnitev are, bodisi vrnitev dvojne are (65. člen OZ).

 

Vsekakor pa v primeru težav predlagamo, da poiščete pomoč pravnika oz. odvetnika.

 

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!