Vprašanje:

Koliko časa lahko dedič preprečuje prodajo hiše, če ni večinski dedič? Smo trije dediči. Dva bi rada hišo prodala.
 

Odgovor:

Vsak od solastnikov lahko razpolaga z nepremičnino, skladno s svojim deležem. Torej ima solastnik pravico prodati svoj del.

V primeru prodaje ima drug solastnik predkupno pravico.

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

V kolikor solastnik ne želi izkoristiti ponudbe, lahko svoj delež, pod istimi ali slabšimi pogoji prodate tretji osebi.

V kolikor prodaja le enega deleža ni mogoča, lahko na sodišče vložite predlog za delitev solastnine. Sodišče lahko določi, da se nepremičnina razdeli fizično, če je to mogoče, lahko določi, izplačilo solastnikov  strani enega solastnika, ali pa določi prodajo nepremičnine na dražbi in delitev kupnine.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!