Vprašanje:

Hčeri in zetu bi prepisala parcelo, ki je v lasti že več kot 15 let. Zanimajo me stroški darilne oz. izročilne pogodbe.
 

Odgovor:

V vsakem primeru so stroški postoka odvisni od posameznega primera.

V primeru darilne pogodbe je potrebno skleniti darilno pogodbo.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

V primeru priprave pogodbe preko e-obrazva je cena pogodbe 49,90 EUR.

V obeh primerih je po podpisu pogodbe potrebno posel prijaviti na pristojni enoti FURS-a za odmero davka. Po odmeri davka je potrebno podpis očeta na pogodbi notarsko overiti in lastninsko pravico novega lastnika na nepremičnini vpisati v zemljiško knjigo.

Pri darilu se obračuna davek na dediščine in darila. Kot dedič prvega dednega reda ta hči in zet plačila tega davka opravičena.

Pri odsvojitvi nepremičnine se odmeri tudi davek na kapitalski dobiček, ki obdavči razliko med prodajno ceno in vrednostjo ob pridobitvi. Stopnja tega davka znaša prvih 5 let po nakupu 25%, nato pa se vsakih naslednjih 5 let zmanjša za 5 odstotnih točk. 

Davka na kapitalski dobiček je opravičen lastnik, ki je pridobil nepremičnino pred 1. januarjem 2002 ali je imel vsaj zadnja tri leta pred prodajo na naslovu nepremičnine prijavljeno stalno prebivališče. 

V primeru odmere tega davka je mogoč odlog ugotavljanja davčne obveznosti, to je mogče, ko zavezanec nepremičnino podari zakoncu ali otroku, vključno z neodplačno izročitvijo po izročilni pogodbi. V tem primeru se ugotavljanje davčne obveznosti odloži do naslednje obdavčljive odsvojitve podarjene nepremičnine.

Glede ocene stroškov, bi morali poznati vrednost nepremičnine. 

Višina davka je odvisna od vrednosti nepremičnine oz. darila. 

Ceno notarskih storitev preverite pri notarju, ki bo storitve opravil. Overitev načeloma znaša od 14,00 EUR do 46,00 EUR. Plača se tudi taksa za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo, ki je prav tako odvisna od vrednosti.

Vpis v zemljiško knjigo se lahko poda pri notarju, ki overi podpis, kjer notarska tarifa znaša 37,00 EUR. Vpis se lahko poda tudi osebno na zemljiški knjigi, kjer je potrebno poravnati zapisnik, ki znaša 1/2 višine sodne takse. Vpis lahko poda tudi po elektronski poti, za kar potrebuje digitalni podpis in varen elektronski predal, za kar je pri notarju potrebna pretvorba listine v elektronsko obliko, za kar znaša pristojbina 25,00 EUR.

Izročilno pogodbo se lahko sklene s potomcem, torej ne z zetom. Podpisati jo morajo vsi potomci in mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa. Iz navedenega sklepamo, da ta oblika ni primerna za vaš primer.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!