Vprašanje:

V dvostanovanjski hiši oddajamo stanovanji. V enem želimo zamenjati vhodna vrata. So to upravičeni stroški vzdrževanja?
 

Odgovor:

Davčna osnova pri odmeri dohodka iz oddajanja premoženja v najem, se lahko zmanjša za normirane stroške v višini 10 % od dohodka, lahko pa zavezanec uveljavlja dejanske stroške vzdrževanja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja , če jih v času oddajanja premoženja v najem za navedeno premoženje plačuje sam. To so stroški popravil, potrebnih zaradi ohranjanja nepremičnine v dobrem stanju (npr. beljenje prostorov, zamenjava dotrajanega parketa ali ploščic, popravilo odtokov, zamenjava žlebov, zamenjava razbitih oken). 

V kolikor ne gre za bistveno povečanje vrednosti nepremičnine, ampak za popravilo oz. vzdrževanje, jih lahko uveljavljate.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Informiran.si - Kako in kdaj se odmeri davek od oddajanja premoženja v najem?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!