Vprašanje:

Je hipoteka na moji nepremičnini ovira pri podpisu pogodbe o dosmrtnem preživljanju, ki jo želim skleniti z očetom?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo je vprašanje o hipoteki, ki je vpisana na nepremičnini, ki je del premoženja, ki bi bilo predmet pogodbe o dosmrtnem preživljanju.

Načeloma je to mogoče, pri tem pa predlagamo, da preverite posojilno pogodbo, ki je bila podlaga za ustanovitev hipoteke. Predvidoma boste za sklenitev pogodbe potrebovali soglasje hipotekarnega upnika.

Če zastavitelj s svojim ravnanjem zmanjšuje vrednost v hipoteko dane nepremičnine ali kako drugače slabša njeno stanje, lahko hipotekarni upnik zahteva od sodišča, naj naloži hipotekarnemu dolžniku, da opusti takšna dejanja; če pa dolžnik tega ne stori, lahko zahteva prisilno izterjavo s hipoteko zavarovane terjatve še pred njeno zapadlostjo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!