Vprašanje:

Sem solastnica praznega stanovanja. Dovoljujem hčeri, da živi v njem. Druga solastnica temu nasprotuje. Svetujte.

 

Odgovor:

Vsak od solastnikov lahko razpolaga z nepremičnino, skladno s svojim deležem. Kot solastnica imate tako pravico uporabljati solastnino skladno s svojim deležem. Isto pravico ima vaša solastnina.

V kolikor bi želeli, da v stanovanju biva vaša hči, potrebujete soglasje solastnice, solastnica pa ima pravico zahtevati nadomestilo za uporabo njenega dela solastnine.

Tako vi, kot tudi solastnica lahko na sodišče vloži predlog za delitev solastnine. Sodišče lahko določi, da se nepremičnina razdeli fizično, če je to mogoče, lahko določi, izplačilo solastnikov  strani enega solastnika, ali pa določi prodajo nepremičnine na dražbi in delitev kupnine.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!