Vprašanje:

Kaj in kako je najceneje, da mi dedek podari počitniški objekt. Sem edini dedič.
 

Odgovor:

V kolikor gre za darilo, z dedkom sklenete darilno pogodbo, ki je podlaga za spremembo lastništva.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Po podpisu pogodbe je potrebno posel prijaviti na pristojni enoti FURS-a za odmero davka. Kot vnuk ste opravičeni plačila davka na dediščine in darila.

Ko je pogodba davčno potrjena, je potrebno notarsko overiti podpis darovalca. 

Na podlagi overjene pogodbe, pri notarju podate vpis lastniške pravice v zemljiško knjigo. Vpis se lahko podate tudi osebno na zemljiški knjigi. Vpis lahko poda tudi po elektronski poti, za kar potrebuje digitalni podpis in varen elektronski predal, za kar je pri notarju potrebna pretvorba listine v elektronsko obliko.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!