Vprašanje:

Najemnina se plačuje na nek debetni račun neke čudne angleške banke. Je možno, da gre za utajo davkov?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, gre za plačilo najemnine za stanovanje fizični osebi.

Možnost, ki jo navajate, je vsekakor mogoča, seveda pa bi ta možnost obstajala tudi, v kolikor bi šlo za plačilo na račun odprt v Sloveniji.

Fizične osebe, ki svoje premoženje oddajajo v najem drugim fizičnim osebam, morajo vsako leto oddati vlogo za odmero davka od oddajanja premoženja v najem same. Ne glede na to, kako in kam se najemnina plača.

Poleg tega je potrebno podatke o finančnih računih bank in hranilnic v tujini, kot so plačilni računi (TRR), depozitni računi, skrbniški računi itd., prijaviti Finančni upravi.

Možnost utaje davka, kot omenjeno, vsekakor obstaja, ni pa nujno, da najemodajalec te obveze ne izpolnjuje, zgolj, ker je najemnina plačana na omenjeni račun.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Informiran.si - Kako in kdaj se odmeri davek od oddajanja premoženja v najem?

Informiran.si - Imate transakcijski račun v tujini? Prijavite ga.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!