Vprašanje:

Moram plačati NUSZ? Sem pravna oseba v najemu in že plačujem davek od oddajanja v najem.

 

Odgovor:

Zavezanec za plačilo NUSZ je neposredni uporabnik zemljišča oz. stavbe ali dela stavbe. Torej ste plačnik vi, kot najemnik.

Če fizična oseba oddaja svoje premoženje v najem poslovnem subjektu, izračun in plačilo dohodnine opravi plačnik davka. Kot plačnik davka ste namreč dolžni za davčnega zavezanca, torej lastnika, izračunati, odtegniti in plačati dohodnino kot davčni odtegljaj od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Pri tem se šteje, da je plačnik davka, ki je odtegnil davčni odtegljaj, davčni odtegljaj odtegnil v breme dohodka davčnega zavezanca (prejemnika dohodka iz najema). 

Tako ste dejansko davek od oddajanja premoženja v najem le obračunali in plačali v imenu svojega najemodajalca, saj je zavezanec za plačilo on, kot najemodajalec in prejemnik prihodka, ne vi.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu/oddaji stanovanja?

Informiran.si - Kako in kdaj se odmeri davek od oddajanja premoženja v najem?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!