Vprašanje:

Kakšni so stroški izdelave kupoprodajne pogodbe, overitev podpisov pri notarju in vpisa v zemljiško knjigo?
 

Odgovor:

Za konkretnejši odgovor bi morali vedeti več o sami zadevi. Predvsem kakšna je vsebina posla, za kakšno prodajo gre in kakšna je vrednost.

Stroški izdelave prodajne pogodbe so odvisni od načina oz. ponudnika, za katerega se boste odločili. V kolikor jo izdelate preko spletnega e-obrazca na Informiran.si, je cena 49,90 EUR.

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

Sklenjeno pogodbo dostavite na FURS, za odmero davka. Pri prodaji nepremičnine se obračuna davek na promet nepremičnin v višini 2% od prodajne cene. 

Obračuna se tudi davek na kapitalski dobiček, v kolikor je ustvarjen dobiček. Torej razlika med prodajno ceno in vrednosti ob pridobitvi. V tem primeru je predmet obdavčitve ustvarjena razlika.

Stopnja tega davka znaša prvih 5 let 25%,. Nato se stopnja davka na kapitalski dobiček na vsakih dopolnjenih pet let lastništva zmanjšuje (po petih letih znaša stopnja 15%, po desetih letih 10%, po petnajstih letih 5%), po 20 letih lastništva nepremičnine tega davka ni več.

Davka na kapitalski dobiček so opravičeni tisti, ki so kupili nepremičnino pred 1. januarjem 2002 ali so imeli vsaj zadnja tri leta pred prodajo na naslovu nepremičnine prijavljeno stalno prebivališče.

Ko je davek odmerjen on plačan, je potrebno vaš podpis na pogodbi notarsko overiti. Z overjeno pogodbo kupec poda vpis v zemljiško knjigo. To stori pri notarju, ki bo overil pogodbo, osebno na zemljiški knjigi ali elektronsko preko portala eSodstvo.

Pridobiti je potrebno (v kolikor ne gre za posamezni del v večstanovanjski stavbi) potrdilo o namenski rabi. Upravna taksa znaša 22,70 EUR.

e-obrazec - Vloga za pridobitev potrdila o namenski rabi zemljišča

Cena overitve podpisa na pogodbi je odvisna od vrednosti predmeta. Taksa znaša od 5 EUR do 46 EUR. 

Pri vpisu v zemljiško knjigo se odmeri spdna taksa, ki je odvisna od vrednosti nepremičnine. v kolikor podate predlog pri notarju, se plača 37,00 EUR. V kolikor predlog v zemljiško knjigo podate osebno na sodišču, se plača zapisnik, ki znaša 1/2 zneska sodne takse. V kolikor boste podali vpis elektronsko, je potrebno plačati pretvorbo listine v elektronsko obliko v znesku 23 EUR.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kako prodati oz. kupiti kmetijsko zemljišče?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!