Vprašanje:

Koliko se plača davek po kupoprodajno pogodbi? Kupnina 20000 eur. Lastniki od maja 2008. So zraven 2% se kakšni drugi davki?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da se vaše vprašanje nanaša na prodajo nepremičnine.

Pri prodaji nepremičnine se obračuna davek na promet nepremičnin v višini 2% od prodajne cene. 

Obračuna se tudi davek na kapitalski dobiček, v kolikor je ustvarjen dobiček. Torej razlika med prodajno ceno in vrednosti ob pridobitvi. V tem primeru je predmet obdavčitve ustvarjena razlika.

Stopnja tega davka znaša prvih 5 let 25%. Nato se stopnja davka na kapitalski dobiček na vsakih dopolnjenih pet let lastništva zmanjšuje (po petih letih znaša stopnja 15%, po desetih letih 10%, po petnajstih letih 5%), po 20 letih lastništva nepremičnine tega davka ni več.

Davka na kapitalski dobiček so opravičeni tisti, ki so kupili nepremičnino pred 1. januarjem 2002 ali so imeli vsaj zadnja tri leta pred prodajo na naslovu nepremičnine prijavljeno stalno prebivališče.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!