Vprašanje:

Je potreben odvetnik za prodajo hiše, kjer se eden od lastnikov ne strinja? Lahko stori drugi lastnik sam?
 

Odgovor:

Načeloma pomoč odvetnika ni nujna, jo pa seveda lahko poiščete v kolikor smatrate, da jo potrebujete.

Lastnik lahko sam proda le svoj delež, pri čemer ima drugi solastnik predkupno pravico. Solastnika je tako potrebno  obvestiti o nameravani prodaji in pogojih prodaje. 

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

V kolikor bi želeli, da se proda celotna nepremičnina, pa je potrebno soglasje vseh solastnikov. Ima pa vsak od solastnikov možnost kadarkoli, razen ob nepravem času, predlagati, da o delitvi solastnine odloči sodišče.

Sodišče lahko določi, da se nepremičnina razdeli fizično, lahko določi, izplačilo solastnikov  strani enega solastnika, ali pa določi prodajo nepremičnine na dražbi in delitev kupnine.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati kmetijsko zemljišče?

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Informiran.si - Kdo in kdaj potrebuje energetsko izkaznico?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!