Vprašanje:

Sosedovi otroci razgrajajo po našem posestvu, ter povzročajo materialno škodo. Opozorila staršem ne zaležejo. Kako naprej?
  

Odgovor:

Stvarnopravni zakonik (SPZ) v 75. členu določa, da mora lastnik nepremičnine pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo.

Določa tudi, da je brez posebnega pravnega naslova prepovedano kakršnokoli motenje s posebnimi napravami. Zoper soseda lahko v tem primeru vložite tožbo, v kateri lahko zahtevate prepoved teh njegovih dejanj. Poleg tega lahko zahtevate tudi odškodnino za morebitno škodo, ki Vam je iz tega naslova nastala.

Glede motenje posesti. Sodno varstvo pred motenjem oziroma odvzemom posesti je mogoče zahtevati v tridesetih dneh od dneva, ko je posestnik zvedel za motenje in storilca, najpozneje pa v enem letu od dneva, ko je motenje nastalo.

e-obrazec - Opozorilo pred tožbo v primeru motenja oziroma odvzema posesti

e-obrazec - Tožba zaradi motenja posesti

Kot določa Zakon o varstvu javnega reda in miru se, kdor na nedovoljen način med 22.00 in 6.00 uro moti mir ali počitek ljudi s hrupom in ne gre za nujne interventne-vzdrževalne posege, kaznuje z globo od 83,46 do 208,65 EUR. Kršitev lahko naznanite policiji.

Za konkreten odgovor pa bi seveda morali vedeti več o konkretni zadevi.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!