Vprašanje:

Svoj del hiše (1/6) bi brezplačno predal solastnikom (bratu, sestri in materi). Kako gre postopek in najcenejši strošek?
 

Odgovor:

V kolikor gre za darilo, je potrebno skleniti darilno pogodbo. 

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Pridobiti morate tudi potrdilo o namenski rabi.

e-obrazec - Vloga za pridobitev potrdila o namenski rabi zemljišča

Po sklenitvi darilne pogodbe je potrebno vložiti vlogo za odmero davka. V primeru darila je potrebno plačati davek na dediščine in darila. Obračuna se  kapitalski dobiček, v kolikor je ustvarjen.

Davčno potrjeno pogodbo je potrebno overiti pri notarju. Overi se podpis darovalca (vaš podpis). ko je pogodba notarsko overjena, lahko novi lastniki podajo vpis lastninske pravice na na navedenem deležu v zemljiško knjigo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!