Vprašanje:

V hišo, kjer stanujem, bom vzel sostanovalce v zameno za pomoč pri urejanju okolice. Kakšna pogodba je najbolj primerna za to?
 

Odgovor:

Načeloma bi šlo v vašem primeru za sklenitev najemnega razmerja na eni strani in sklenitev obligacijskega razmerja, za katerega bi bila primerna podjemna pogodba.

Tako bi dejansko morali določiti vrednost najemnine, ki bi se upošteval kot prihodek iz oddajanja premoženja v najem, od katerega se odmeri davek. 

e-obrazec - Najemna pogodba za stanovanje ali hišo

Dodatno bi bilo potrebno skleniti podjemno pogodbo, kjer bi se določilo plačilo, od katerega bi se odmerili davki in prispevki.

e-obrazec - Podjemna pogodba

Najemnina in prihodki od dela so lahko enakovredni in se pobotajo, kar se določi v pogodbi.

Namesto podjemne pogodbe bi lahko, v kolikor gre za občasno pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin, najemnik registriral osebno dopolnilno delo, preko katerega bi se to delo nato opravljalo.

e-obrazec - Pogodba za osebno dopolnilno delo

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Informiran.si - Kaj je podjemna pogodba in čemu je namenjena?

Informiran.si - Kaj je osebno dopolnilno delo in kdo ga lahko opravlja?

Informiran.si - Kaj je in kaj ni delo na črno?

Informiran.si - Kako in kdaj se odmeri davek od oddajanja premoženja v najem?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!