Vprašanje:

V zemljo sem, skupaj z elektro, položil vodovodno cev. Lastnik zemljišča mi je ustno to dovolil. Sedaj zahteva 1000 eur.

 

Odgovor:

Morebitno nadomestilo, ki ga mora plačati lastnik gospodujoče nepremičnine za vpis služnosti se določi v pogodbi o stvarni služnosti. Nadomestilo se lahko določi v enkratnem znesku ali v periodično zapadlih obrokih.

e-obrazec - Pogodba o stvarni služnosti

V kolikor je možno omrežje napeljati le po sosedovi parceli ali bi bila drugačna napeljava povezana z nesorazmernimi stroški, lahko vložite predlog, da se služnost vpiše na podlagi določil nujne poti. Določila o nujnih poteh se smiselno uporabljajo tudi za priključitev na javna komunalna in druga omrežja, če lastnik nepremičnine, ki to zahteva, izpolnjuje pogoje za priklop.

Tudi v tem primeru je sosed upravičen do ustreznega nadomestila.

Zakon višine nadomestila ne predpisuje. V kolikor se stranki o višini ne moreta dogovoriti, o višini odloči sodišče.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!