Vprašanje:

V zemljo sem, skupaj z elektro, položil vodovodno cev. Lastnik zemljišča mi je ustno to dovolil. Sedaj zahteva 1000 eur.

 

Odgovor:

Morebitno nadomestilo, ki ga mora plačati lastnik gospodujoče nepremičnine za vpis služnosti se določi v pogodbi o stvarni služnosti. Nadomestilo se lahko določi v enkratnem znesku ali v periodično zapadlih obrokih.

e-obrazec - Pogodba o stvarni služnosti

V kolikor je možno omrežje napeljati le po sosedovi parceli ali bi bila drugačna napeljava povezana z nesorazmernimi stroški, lahko vložite predlog, da se služnost vpiše na podlagi določil nujne poti. Določila o nujnih poteh se smiselno uporabljajo tudi za priključitev na javna komunalna in druga omrežja, če lastnik nepremičnine, ki to zahteva, izpolnjuje pogoje za priklop.

Tudi v tem primeru je sosed upravičen do ustreznega nadomestila.

Zakon višine nadomestila ne predpisuje. V kolikor se stranki o višini ne moreta dogovoriti, o višini odloči sodišče.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!