Vprašanje:

4 solastniki nepremične se ne morejo dogovoriti o delitvi. En bi rad prevelik del v naravi. Kako razdeliti, prodati? Postopek?
 

Odgovor:

Solastnik ima pravico imeti stvar v posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu idealnemu deležu, ne da bi s tem kršil pravice drugih solastnikov. Torej lahko vsak od solastnikov nepremičnino uporablja skladno s svojim delom, v kolikor želi pa lahko svoj delež tudi proda. Pri tem mora upoštevati predkupno pravico ostalih solastnikov.

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

V kolikor bi se tako dogovorili, lahko solastniki nepremičnino prodajo skupaj, kot celoto.

V kolikor prodaja le enega lastniškega deleža ni mogoča in se solastniki o delitvi ne morejo sporazumeti, lahko katerikoli od solastnikov zahteva delitev nepremičnine na sodišču v nepravdnem postopku. Solastnik ima vedno pravico zahtevati delitev stvari, razen v neprimernem času. 

O delitvi nepremičnine bo odločilo sodišče, ki lahko odloči, da se nepremičnina razdeli v naravi, da celotno nepremičnino prevzame eden od solastnikov in druge solastnike izplača, ali da se nepremičnina proda na dražbi in kupnina razdeli med solastnike.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kako prodati oz. kupiti kmetijsko zemljišče?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!