Vprašanje:

Svaka želi njegov sin, kot lastnik stanovanja, izseliti. Svak živi v stanovanju 60 let. Ima sin to pravico?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, svak nima pravne podlage, denimo najemne pogodbe, ali pogodbe o dosmrtnem preživljanju, ali pogodbe o osebni služnosti, na podlagi katere bi imel bivati v tem stanovanju.

V takšnem primeru lahko njegov sin zahteva njegovo takojšnjo izselitev. Po potrebi lahko tudi zamenja ključavnice.

Vloži lahko tudi tožbo za izpraznitev stanovanja pri sodišču splošne pristojnosti na podlagi 111. člena Stanovanjskega zakona.

Po trenutni zakonodaji priposestvovanje osebne služnosti ni mogoče, glede na dolgo bivanje svaka v stanovanju, bi bilo potrebno preveriti možnost priposestvovanja, čaprav so tu možnosti zelo omejene. Po sodni praksi je priposestvovanje osebne služnosti možno, če bi imel svak nepremičnino v dvajsetletni posesti kot imetnik osebne služnosti ter je bil v dobri veri, da je imetnik osebne služnosti. Seveda pa bi bilo potrebno za konkretnejšo presojo vedeti več o sami konkretni zadevi.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!