Vprašanje:

Sem 1/6 lastnik tro-stanovanjske hiše. V njej živi oče sam. Ne dovoli se mi vseliti. Kaj lahko naredim, ločujem se?
 

Odgovor:

Po določilih Stvarnopravnega zakonika ima solastnik pravico imeti stvar v posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu idealnemu deležu, ne da bi s tem kršil pravice drugih solastnikov. 

Hišo imate tako pravico uporabljati do 1/6. V kolikor sporazumna so-uporaba ni mogoča, lahko na sodišče vložite predlog za delitev solastnine. Sodišče lahko določi, da se nepremičnina razdeli fizično, lahko določi, izplačilo strani enega solastnika, ali pa določi prodajo nepremičnine na dražbi in delitev kupnine.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!