Vprašanje:

Žena je tujka. Ima stalno bivanje v Sloveniji. Lahko kupi nepremičnino v Sloveniji?
 

Odgovor:

Tujci lahko pridobivajo lastninsko pravico na nepremičninah v Republiki Sloveniji pod pogoji, ki jih določa zakon ali mednarodna pogodba, ki jo ratificira Državni zbor.

Tujci, ki za pridobitev lastninske pravice na nepremičninah ne potrebujejo odločbe o ugotovitvi vzajemnosti so:

  • državljani in pravne osebe držav članic EU,
  • državljani in pravne osebe držav članic OECD,
  • državljani in pravne osebe držav članic EFTE in
  • osebe s statusom Slovenca brez slovenskega državljanstva.

Tujci, ki za pridobitev lastninske pravice na nepremičninah potrebujejo pozitivno odločbo o ugotovitvi vzajemnosti so:

  • državljani in pravne osebe držav kandidatk za članstvo v EU (Republika Makedonija, Republika Srbija, Črna gora, Republika Albanija).

Tujci, ki lastninske pravice na nepremičninah ne morejo pridobiti oziroma jo lahko pridobijo le na podlagi dedovanja so:

  • državljani in pravne osebe iz vseh ostalih držav, ki se ne uvrščajo v nobeno od zgoraj naštetih skupin (Bosna in Hercegovina, Ljudska republika Kitajska, Ruska federacija, Ukrajina, itd.). 

V primeru, da je potrebno ugotoviti vzajemnost, se le-ta se ugotavlja v skladu z Zakonom o ugotavljanju vzajemnosti.

Vzajemnost je podana, če državljan Republike Slovenije ali pravna oseba, ki ima sedež v Republiki Sloveniji, v državi tujca lahko pridobiva lastninsko pravico na nepremičninah pod enakimi ali podobnimi pogoji, pod katerimi lahko pridobivajo lastninsko pravico na nepremičninah v Republiki Sloveniji tujci.

V kolikor pridobitev lastninske pravice za tujca ni mogoča, pa je mogoče, da tujec v Sloveniji ustanovi podjetje, d.o.o., ki pa je lahko lastnik nepremičnine. Tujec tako ne pridobi lastninske pravice neposredno, ampak jo pridobi pravna oseba, d.o.o., katerega lastnik je.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kje dobiti izpisek iz zemljiške knjige (zemljiškoknjižni izpisek)?

Informiran.si - Kakšen je postopek vpisa v zemljiško knjigo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!