Vprašanje:

V najemu imam prostore 26 let. Z novim letom se bom upokojila. Koliko časa imam, da izpraznim lokal?

 

Odgovor:

Za konkreten odgovor bi bilo potrebno preveriti določila vaše najemne pogodbe.

Najemna pogodba, ki je bila sklenjena za nedoločen čas, preneha z odpovedjo.

Na podlagi odpovedi preneha najemno razmerje s potekom roka, ki ga določa najemna pogodba (odpovedni rok). Ta rok ne sme biti krajši od enega leta.

Pogodba o najemu poslovnih prostorov se po določilih Zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih, odpoveduje sodno.

V odpovedi mora biti navedeno, do katerega dne se mora najemnik izseliti iz poslovne stavbe oziroma poslovnih prostorov in jih izročiti odpovedovalcu oziroma, do katerega dne jih je najemodajalec dolžan prevzeti.

e-obrazec - Tožba za redno odpoved najemnega razmerja za poslovni prostor

Najemna pogodba lahko vsak čas preneha tudi sporazumno.

e-obrazec - Predlog najemnika poslovnih prostorov za sporazumno prekinitev najemnega razmerja

e-obrazec - Sporazum o prekinitvi najemnega razmerja za poslovni prostor

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!