Vprašanje:

Z mamo in sestro imamo vsaka 1/3 hiše. S sestro bi rade prodale, a mama noče. Izplačilo zaradi financ ni mogoče.
 

Odgovor:

S sestro lahko nepremičnino prodate a le vsaka svojo 1/3. Pri tem pa ima mati, kot solastnica, predkupno pravico.

Tako morate mati obvestiti o nameravani prodaji in pogojih prodaje. 

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

Mati ima 30 dni časa, da ponudbo sprejme ali zavrne (če se o ponudbi ne izjasni, oz. molči se šteje, da jo je zavrnila). V tem primeru lahko svoj delež prodate komurkoli pod istimi ali slabšimi pogoji, ne pa boljšimi, denimo za nižjo ceno.

V kolikor prodaja le vaših lastniških deležev ni mogoča, je možnost razdelitve solastnine, denimo z ustanovitvijo etažne lastnine ali parcelizacije. V tem primeru bi vsak del postal lastna nepremičnina. Če sporazumna delitev ni mogoča, pa lahko na sodišče vložite predlog za delitev solastnine. Sodišče lahko določi, da se nepremičnina razdeli fizično, lahko določi, izplačilo solastnikov  strani enega solastnika, ali pa določi prodajo nepremičnine na dražbi in delitev kupnine.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati kmetijsko zemljišče?

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Informiran.si - Kdo in kdaj potrebuje energetsko izkaznico?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!