Vprašanje:

Kdo bi moral plačati popravilo pralnega stroja, ki se je sam pokvaril med pranjem? Najemnik ali najemodajalec?

 

Odgovor:

Kolikor razumemo, je pralni stroj del najema. 

Glede delitve plačila stroškov, Stanovanjski zakon določa, da mora obratovalne stroške plačevati najemnik, druge pa lastnik stanovanja.

Najemnik stanovanja mora poravnati stroške popravil v stanovanju, ki so posledica nepravilne oziroma malomarne uporabe stanovanja, skladno z določili najemne pogodbe. Najemnik lahko tudi opravi popravila v stanovanju, če je popravilo neodložljivo, da se zavarujejo življenje ali zdravje stanovalcev, ali stanovanje in oprema v njem pred večjo škodo, ter zahtevati povračilo stroškov, ki so nastali zaradi teh popravil.

Načeloma je najemnik dolžan poplačati tekoče obratovalne in nekatere vzdrževalne stroške, lastnik pa investicijske stroške. 

Nekoliko bolj podrobno to področje ureja Pravilnik o standardih vzdrževanja stanovanjskih stavb in stanovanj.

V tem konkretnem primeru bi bil najemnik dolžan plačati popravilo, če je šlo za nepravilno oz. malomarno uporabo oz. če gre za vzdrževalni strošek, denimo menjava tesnila ipd. V kolikor gre za večji "investiciski strošek", pa popravilo bremeni lastnika.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!