Vprašanje:

S partnerjem bi obnavljala hišo, ki je last njegovega sina. Kaj narediti, da bi po njegovi smrti lahko dobila svoj vložek?
 

Odgovor:

Vsekakor predlagamo, da uredite lastništvo, tako da pred vlaganjem postanete lastnik nepremičnine, v katero boste vlagali.

V primeru vlaganja v tujo nepremičnino, lahko načeloma zahtevate povračilo povečane vrednosti, ki je posledica vašega vložka. Stvarnopravni zakonik določa, da če nekdo (graditelj) s soglasjem lastnika nepremičnine postavi, prizida ali izboljša zgradbo, na nepremičnini ne pridobi lastninske pravice, lahko pa od lastnika nepremičnine zahteva tisto, za kar je bil ta obogaten. Lastnik in graditelj se lahko dogovorita, da na nepremičnini nastane solastnina. Graditelj lahko na podlagi dogovora zahteva izstavitev listine za vpis solastnine v zemljiško knjigo. Zastaralni roki za zahtevke graditelja tečejo od dneva, ko je graditelj izgubil posest nepremičnine. 

Kar se tiče dedovanja.

Zapustnikovi potomci in posvojenci ter njihovi potomci, ki so živeli skupaj z zapustnikom in mu s svojim delom, zaslužkom ali kako drugače pomagali pri pridobivanju, imajo pravico zahtevati, da se jim iz zapustnikovega premoženja izloči del, ki ustreza njihovemu prispevku k povečanju ali ohranitvi vrednosti zapustnikovega premoženja. Tako izločeni del ne spada v zapuščino in se ne upošteva pri izračunavanju nujnega deleža in se tudi ne vračuna dediču v njegov dedni delež. Izločitev je tako tu namenjena v korist potomcev, ki bivajo z zapustnikom. Sodna praksa tu ni enotna. 

Predlagamo, da se temu poskušate izogniti in pred vlaganjem v nepremičnino uredite lastništvo. Tako boste vlagali v lastno nepremičnino.

Sin vam lahko nepremičnino podari, v kolikor gre za darilo, ali proda, v kolikor gre za odplačni posel.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za nepremičnino

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!