Vprašanje:

Mama je lastnik 2/3, moj partner 1/3 stanovanja. Ob najinem razhodu, Mi lahko zaračuna najemnino?
 

Odgovor:

Stvarnopravni zakonik določa, da imajo solastniki pravico skupno upravljati stvar v solastnini.

Če solastnik uporablja solastnino v večjem obsegu, na račun drugega solastnika, je načeloma dolžan plačati uporabnino. Pri tem pa se po sodni praksi šteje, da do uporabnine solastnik, torej mož ni upravičen, če v to stanje privoli. Za privolitev se šteje tudi, če ne vloži predloga, s katerim bi zahteval od sodišča, da odloči o uporabi nepremičnine, ki je v solastnini.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!