Vprašanje:

lahko lastnik odpove stanovanje najemniku, ki ima sklenjeno pogodbo za nedoločen čas, če najemnik razpolaga s svojo hišo?
 

Odgovor:

Razlogi za krivdno odpoved s strani lastnika stanovanja so določeni v 103. členu Stanovanjskega zakona.

Ta določa, da sme lastnik odpovedati najemno pogodbo, če ima najemnik neprofitnega stanovanja ali njegov zakonec oziroma oseba, s katero živi najemnik v dalj časa trajajoči zunajzakonski skupnosti, v lasti primerno stanovanje ali stanovanjsko stavbo.

To ne velja, ko gre za najem tržnega najemnega stanovanja. Prav tako ne velja, če ima najemnik ali njegov zakonec oziroma oseba, s katero najemnik živi v zunajzakonski skupnosti, lastno stanovanje ali stanovanjsko stavbo, ki jo je po zakonu dolžan oddajati v najem za nedoločen čas ter za neprofitno najemnino.

e-obrazec - Opozorilo najemodajalca najemniku, ki krši najemno pogodbo

e-obrazec - Odpoved najemne pogodbe s strani najemodajalca iz krivdnega razloga

Lastnik lahko odpove najemno pogodbo zaradi razlogov, ki niso našteti v 103. členu Stanovanjskega zakona ali najemni pogodbi le, če najemniku priskrbi drugo primerno stanovanje. V tem primeru dejstvo, da ima najemnik lastni nepremičnino, ni pomembno.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Kdaj lahko lastnik odpove najem najemniku, ki krši najemno pogodbo?

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

Kdaj lahko lastnik odpove najem najemniku, ki krši najemno pogodbo?

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!